AR-GE VE YENİLİK PROJELERİ DEĞERLENDİRME
2547 Sayılı Kanun’un 58. Maddesinin (k) fıkrası ile Döner Sermaye Yönetmeliğinin Çerçevesinde Üniversite-Sanayi İşbirliği Kapsamında Yapılacak Olan Ar-Ge, Tasarım ve Yenilik Projeleri/Faaliyetleri Üniversitemiz bünyesinde “Ar-Ge, Tasarım ve Yenilik Projeleri Değerlendirme Komisyonu” tarafından değerlendirilecektir. Komisyon Üniversite-Sanayi İşbirliği Kapsamında Yapılacak Olan Ar-Ge, Tasarım ve Yenilik Projeleri/Faaliyetleri ile ilgili Üniversite Yönetim Kurulu'na bilgi ve belge desteği sağlamak amacıyla kurulmuştur. Komisyon öğretim elemanlarının başvurularını değerlendirecek ve Üniversite Yönetim Kuruluna projenin Ar-Ge niteliği taşıdığına dair karara bağlaması için bilgi sunacaktır.
Ar-Ge Projelerinde Başvuru ve Devam Eden Süreç
1.Başvuru dilekçesi (Form 1) ve
2.2547 Sayılı Kanun’un 58. Maddesinin (k) Fıkrası İle Döner Sermaye Yönetmeliği Çerçevesinde Üniversite-Sanayi İşbirliği Kapsamında Yapılacak Olan Ar-Ge, Tasarım ve Yenilik Projeleri /Faaliyetleri Başvuru Formu (Form 2) ve doldurularak görev yapılan bölüm/anabilim dalı başkanlıklarına yapılır.
Formlara;
-
İş-Zaman Çizelgesi(İş-zaman Çizelgesi)
-
Sanayi kuruluşunun talep yazısı
-
Sanayi kuruluşu yetkilisi, öğretim elemanı ve üniversite yetkilisi veya üniversitenin yetkilendirdiği birim yöneticisi tarafından onaylanmış ve imzalanmış sözleşme eklenir.
Sözleşmede;
-
Kurum imkânlarının kullanılıp kullanılmayacağı, kullanılacaksa hangi koşul zaman ve ölçüde kullanılacağı,
Uygulama sırasında ortaya çıkan tamir-bakım, sarf vs. giderlerinin karşılanma şartları ve şekli mutlaka yer alır ve sözleşme ekinde; İşbirliği yapılan kuruluşun sanayi sicil belgesinin onaylı örneği yer alır.
3.Bölüm/anabilim dalı başkanlıklarına gelen talepler Dekanlık/Yüksekokul müdürlüklerine iletilir.
Değerlendirme ve Proje-Faaliyet Değerlendirme Komisyonunun Yetkileri
Dekanlık/Yüksekokul Müdürlüklerine gelen başvurular, üniversitemiz Ar-Ge Yenilik Değerlendirme Komisyon başkanlığına sevk edilir.
-
Arge ve Yenilik Değerlendirme komisyonu, Üniversite Yönetim Kurulu’nun bu usul ve esaslar kapsamındaki faaliyetlerin değerlendirilmesinde alt komisyon olarak görev yapar. Proje/faaliyetin üniversite-sanayi işbirliği kapsamında Ar-Ge içeriğini, tasarım ve yenilik içeren yönlerini, çıktıların ekonomik yarara ve ulusal kazanıma dönüşebilirliği ve proje/faaliyet ekibinin uygunluğu temel kriterlerine göre değerlendirme yapar.
-
Değerlendirme komisyonu başvuruları, kanun yönetmelik ve usul esaslar hükümleri çerçevesinde değerlendirir kabul veya reddeder. Değerlendirme sonucunda, değerlendirme formu (Form 3) gerekçeleri ile doldurulur. Komisyon tarafından karara bağlanan proje/faaliyet üniversite yönetim kuruluna gönderilir. Üniversite Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanan proje/faaliyetler, Döner Sermaye İşletmesine, Teknoloji Transfer Ofisine ve öğretim elemanının bağlı olduğu birime bildirilir.
-
Öğretim elemanının, Üniversite Yönetim Kurulu tarafından proje/faaliyetler için verilen karara tebliğ tarihinden itibaren 7 (yedi) gün içinde itiraz hakkı bulunmaktadır. İtiraz dilekçesi ve ekleri Proje ve Faaliyet Değerlendirme Komisyonu tarafından 15 (onbeş) gün içinde yeniden değerlendirilir ve üniversite yönetim kuruluna gönderilir. Öğretim elemanının ikinci kez verilen karara itiraz hakkı yoktur.
MEVZUAT GEREĞİ AR-GE, TASARIM VE YENİLİK OLARAK KABUL EDİLMEYEN FAALİYETLER
Aşağıdaki Faaliyetlerin Ar-Ge, Tasarım ve Yenilik Kabul Edilmediğini Dikkate Alınız (Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği-Maddeler 5 ve 6; Kurumlar Vergisi Genel Tebliği Seri No 1-Madde 10.2.3):
-
Pazarlama faaliyetleri, piyasa taramaları, pazar araştırması ya da satış promosyonu
-
Kalite kontrol
-
Bir Ar-Ge veya tasarım projesi kapsamında olmaksızın icat edilmiş ya da mevcut geliştirilmiş süreçlerin kullanımı
-
Kuruluş ve örgütlenmeyle ilgili araştırma giderleri
-
Bir Ar-Ge veya tasarım projesi kapsamında olmaksızın yeni süreç, sistem veya ürün ortaya konulmasına hizmet etmeyen doğrudan veya gömülü teknoloji transferi
-
Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım faaliyetleriyle geliştirilen ürüne veya sürece ilişkin fikrî mülkiyet haklarının edinimi dışında bu hakların korunmasına yönelik faaliyetler
Aşağıdaki Faaliyetlerin Ar-Ge ve Yenilik Kabul Edilmediğini Dikkate Alınız (Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği-Madde 5; Kurumlar Vergisi Genel Tebliği Seri No 1-Madde 10.2.3):
-
Rutin eğitim ve ögretim faaliyetleri
-
Rutin test, analiz, standardizasyon vb. faaliyetler
-
Uzmanlaşmış sağlık hizmetleri
-
Rutin veri toplama
-
Rutin yazılım faaliyetleri
-
Ar-Ge ve yenilik amacı dışındaki şekil, renk, dekorasyon vb. estetik ve görsel değişiklikleri içeren biçimsel değişiklikler
-
Sosyal bilimlerdeki araştırmalar
-
Doğal kaynakların rezervlerini arama ve sondaj faaliyetleri
-
İlaç üretim izni öncesinde en az 2 aşaması yurt içinde gerçekleştirilmeyen klinik çalışmalar ile üretim izni sonrasında gerçekleştirilen klinik çalışmalar
-
Ar-Ge ve yenilik faaliyetleriyle geliştirilen ürüne veya sürece ilişkin fikrî mülkiyet haklarının edinimi dışında bu hakların korunmasına yönelik faaliyetler
Aşağıdaki Faaliyetlerin Tasarım Kabul Edilmediğini Dikkate Alınız (Ar-Ge ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği-Madde 6):
-
Kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı tasarım faaliyetleri
-
Paris Sözleşmesinin 2. mükerrer 6. maddesi kapsamında yer alan hükümranlık alametleri ile bu kapsam dışında kalan ancak kamuyu ilgilendiren, dini, tarihi ve kültürel değerler bakımından halka mal olmuş ve ilgili mercilerin tescil izni vermediği işaretlerin, armaların, amblemlerin, nişanların veya adlandırmaların uygunsuz kullanımını içeren tasarım faaliyetleri